PEACE RUN

  • Peace Run Team Ny
  • Austrian Forest
  • Schools5
  • Indonesia Runners

TILL MEDIA

TILL MEDIA
Kan publiceras omgående

12.7.2018

Det internationella Fredsloppet bär den brinnande facklan från Helsingfors till Åland i juli

Den finska stafettsträckan för det internationella Fredsloppet (Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run) löps i år från Helsingfors via Åbo till Åland den 19-22 juli. Från Åland fortsätter fredsstafetten till Sverige.

Fredsfacklan anländer till Helsingfors på torsdagen den 19 juli från Tallinn. Den finska sträckan är en del av en större stafett, som löps under 8 månader i nästan alla länder i Europa. Med facklan springer ett team på 13 personer, från Tjeckien, Ukraina, Stor-Britannien, Ryssland, Kroatien, Tyskland, Portugal, Lettland, Österrike, Australien och Kazakstan samt 4-5 löpare från Finland.

Fredsloppet, som har arrangerats i 31 år, är världens största och längsta ansträngning för fred på gräsrotsnivå. Loppet har ett enkelt budskap: Det första steget är ditt! Loppets synliga kännetecken är en brinnande fackla som bärs i olympisk stil. Denna fackla förenar olika nationer, folkslag och människor då den går från hand till hand och från ett land till ett annat. Finland har deltagit i Fredsloppet från första början i år 1987, då loppet löptes från Vasa till Helsingfors.

Vem som helst kan delta i loppet. Fredsloppet är opolitiskt, avsett för vanliga människor, och strävar efter att stärka samhörighet och vänskap t.ex. genom motion. Deltagandet är gratis.

Över 30 år har flera kända finländare deltagit i Fredsloppet, i Finland eller utomlands, antingen genom att springa eller hålla i facklan: bl.a. president Tarja Halonen, Erkki Tuomioja, Merja Kyllönen, Sari Essayah, Paavo Väyrynen, Jari Sillanpää, JJ Lehto, Jari Litmanen, Mika Nieminen, Eero Mäntyranta och Juha Mieto. Finlands Idrottsförbund har under flera år gett positiva utlåtanden om loppet.

Fredsloppet grundades av Sri Chinmoy (1931-2007), som arbetade för fred och harmoni för mänskligheten. Han var en indisk filosof, författare och konstnär samt en ivrig sportsman, som i sin ungdom vann flera lokala tiokamper. Under sin livstid var han en ivrig förespråkare för motion.

Fredsloppets praktiska arrangemang sköts av frivilliga lokala kontaktpersoner som samarbetar med olika representanter för städer och föreningar.

Se nedan den ungefärliga tidtabellen för Finlands/Ålands andel. Exaktare tidtabell fås av nedannämnda kontaktpersoner.

To. 19.7: Loppet anländer från Estland till Helsingfors
Fr. 20.7: Helsingfors--Åbo. Kl. 9 start från Helsingfors, Munksparken. Bland löparna finns bl.a. toppmaratonlöparen Nataliya Lehonkova från Ukraina och två löpare, som vunnit 3100 mil (5000 km) loppet i New York: helsingforsbon Ashprihanal Pekka Aalto och Grahak Stuart Cunningham från Australien.
Lö. 21.7: Fredsloppet anländer till Ålands Sjödagar i Mariehamn ca. kl. 14.15.
Sö. 22.7: Det internationella Fredsloppet besöker Åland.

Pressmeddelanden, foton och övrigt Fredsloppsmaterial kan laddas ned från adressen: www.peacerun.org. Information om Finlandssträckan finns på adressen: www.peacerun.org/fi

Tilläggsinformation fås av kontaktpersonerna:


Iiris Nuuja, tel. 050 5473 719