Media

Peace Run Team Ny Austrian Forest Schools5 Indonesia Runners

Cea mai mare ştafetă cu torţe pentru pace din lume uneşte toate ţările europene de la Lisabona la Belgrad

Pe 21 februarie 2014 Lisabona va fi gazda ceremoniei de start a etapei europene a Alergării pentru Pace – Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run (cunoscută sub denumirea World Harmony Run între 2005 şi 2012). Numărând trei decade de existenţă, Peace Run reprezintă cel mai cuprinzător şi mai îndelungat efort de mase pentru pace.

De la Lisabona, o echipă internaţională de alergători va duce o torţă aprinsă, ca simbol al păcii, transmiţând-o din mână în mână şi de la inimă la inimă spre est, pe tot continentul european. Alergătorii vor vizita localităţi, şcoli, organizaţii din toate sferele, demnitari şi atleţi, pentru încurajare şi susţinere, şi vor stimula astfel lucrul în echipă şi pacea în vieţile noastre de zi cu zi. Alergătorii vor fi într-o călătorie de 24.000 km prin 47 ţări europene pentru a ajunge la Belgrad pe 7 octombrie.  

Sri Chinmoy, vizionar al păcii, a fondat Peace Run în 1987 în spiritul înţelegerii, armoniei şi unităţii. De atunci, iniţiativa a vizitat peste 150 de ţări, iar echipe internaţionale de alergători au parcurs mai mult de 500.000 km. Mesajul simplu al Alergării – „Fă primul pas!” – a inspirat milioane în întreaga lume.

În 2014 Alergarea se va desfăşura pe toate continentele şi va vizita peste 100 de ţări. Viteza cu care cursa se va deplasa în următoarele luni este de apr. 100 km pe zi. Unul sau două vehicule urmează echipele de alergători în timp ce aceştia poartă zilnic torţa din oraş în oraş. Alergătorii vor trebui să acopere zilnic între 10 şi 30 km.

Mesaje de încurajare în adresa Alergării au parvenit de la mai multe personalităţi de talie mondială, printre care Preşedintele Mihail Gorbaciov, Preşedintele Nelson Mandela, Maica Tereza şi Carl Lewis. Carl Lewis, purtătorul de cuvânt al Peace Run, a comentat: „Ducând Torţa, milioane de cetăţeni fac un pas pentru armonie şi contribuie la crearea punţilor peste barierele culturale şi sociale care separă ţară de ţară.”

Alergarea este un eveniment non-profit organizat şi finanţat în întregime de voluntari, care doar încearcă să încurajeze bunăvoinţa între oameni şi ţări. Peace Run nu caută să strângă bani şi nu promovează vreo idee politică. Oricine poate participa: atleţi şi non-atleţi, tineri şi bătrâni; oricine poate să ducă Torţa câţiva paşi, câţiva metri sau câţiva kilometri, ori să salute alergătorii în timp ce trec prin localitatea sa.

Pentru a afla mai multe despre Alergarea pentru Pace şi a urmări progresul echipelor vizitaţi “Live from the road” pe www.peacerun.org.

*

Press release 2

 

Startul ştafetei globale cu torţe Peace Run 2014 a oferit ocazia pentru două noi recorduri Guinness

Ceremonia de start a ştafetei internaţionale cu torţe Peace Run a avut loc pe 10 aprilie. Tradiţional, evenimentul s-a desfăşurat în centrul New Yorkului, în apropiere de sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Au fost prezenţi ambasadori, personalităţi marcante şi alergători din zeci de ţări, inclusiv din Republica Moldova. În ţara noastră ştafeta va poposi la începutul lunii septembrie, ca parte a etapei europene a Alergării pentru Pace (www.peacerun.org).

În cadrul ceremoniei, ambasadorul Anwarul K. Chowdhury, fost Sub-Secretar-General al ONU, fost Reprezentant permanent al Bangladeshului la ONU, un bun prieten şi compatriot al fondatorului Peace Run – Sri Chinmoy, a remarcat: „Această Cursă a Păcii simbolizează năzuinţele noastre spre pace şi prietenie în lume; ea a fost fondată în 1987 de Sri Chinmoy, vizionar al păcii şi om care credea în unitatea întregii omeniri.”

La sărbătorile dedicate startului ştafetei au fost stabilite două noi recorduri Guinness. Primul a constat în crearea unei copii gigantice a torţei olimpice construite cu ocazia Jocurilor Olimpice de iarnă de la Nagano/Japonia din 1998. Copia făcliei are o înălţime de 6 metri, cu o bază de 1,5 metri, şi cântăreşte 1200 kg. Torţa reprodusă a fost prezentată spectatorilor de către designerul ei Akiro Haruhara, care a afirmat că „această zi este una dintre cele mai fericite” din viaţa sa. Alături de Akiro Haruhara s-a aflat Ashrita Furman, care împreună cu un grup de susţinători a reuşit să realizeze acest proiect pentru a celebra startul Alergării pentru Pace şi 50 de ani de la venirea lui Sri Chinmoy în Occident cu misiunea sa umanitară. „Dedic această realizare aniversării celor 50 de ani de la începutul tuturor activităţilor noastre sportive şi culturale, inclusiv Peace Run”, a relevat Ashrita Furman (www.ashrita.com).

Al doilea record a avut un caracter literar: un poem însufleţitor al lui Sri Chinmoy adresat tuturor oamenilor de bunăcredinţă a fost tradus şi recitat în 206 limbi! Printre acestea, limbi de circulaţie internaţională, dar şi idiomuri foarte rare şi neobişnuite la auz; spre exemplu, limba Bislama este vorbită în prezent de apr. 10.000 persoane. De sigur, poemul a fost recitat şi în limba română, alături de traduceri în rusă, ucraineană, găgăuză, lituaniană etc. Merită să spunem că poemul a fost citit de diplomaţi şi lucrători la ONU, precum şi de ambasadori ai unor ţări, prezenţi la sărbătoare.

Prezentăm mai jos poezia ce a intrat în Cartea Guinness, în original (engleză) şi traducere:

"O dreamers of peace, come.
Let us walk together.
O lovers of peace, come.
Let us run together.
O servers of peace, come
Let us grow together.”

*

„O, visători ai păcii, veniţi.
Hai să mergem împreună.
O, iubitori ai păcii, veniţi.
Hai să alergăm împreună.
O, servitori ai păcii, veniţi.
Hai să creştem împreună.”

 

*

Press release 3 RO

Press release 3 RU

Torţa păcii revine în Moldova!

Pe 6-8 septembrie 2014 în Moldova se va desfăşura ştafeta internaţională cu torţă în stil olimpic Peace Run – Alergarea pentru Pace. Ştafeta va avea un traseu de 233 km şi va trece prin cca. 30 de localităţi din republică. La acest eveniment cultural-sportiv vor lua parte alergători din Austria, Bulgaria, Cehia, Croaţia, Franţa, Germania, Mexic, Rusia, Ucraina.

 Peace Run – Alergarea pentru Pace este cea mai lungă ştafetă din lume. Specificul ei constă în transmiterea unei făclii aprinse – simbol al aspiraţiei omenirii pentru o viaţă în pace şi armonie. Oricine împărtăşeşte acest ideal poate participa la alergare. Transmiţând torţa din mână în mână, de la inimă la inimă, din oraş în oraş şi din ţară în ţară, participanţii din toată lumea promovează mesajul prieteniei şi înţelegerii. Anul acesta Alergarea se va desfăşura în 100 de ţări de pe toate continentele.

Peace Run (cunoscută sub denumirea World Harmony Run între 2005 şi 2012) se organizează începând din 1987. Fondatorul alergării este Sri Chinmoy /Şri Cinmoi/, (1931-2007), binecunoscut sportiv şi promotor al modului de viaţă sănătos. Acest eveniment are caracter non-politic şi non-profit, scopul fiind de a arăta că năzuinţa pentru pace este comună tuturor oamenilor. Echipa de bază este compusă din voluntari, alergători profesionişti şi amatori, care în timpul lor liber aleargă pe cont propriu în diferite ţări.

Până în prezent, la acest eveniment global au luat parte mai bine de 5 milioane de oameni din peste 140 de ţări şi teritorii – în Europa, Asia, America de Nord şi de Sud, Africa şi Australia.

De-a lungul anilor, torţa păcii a fost transmisă multor personalităţi cu renume mondial, printre care regina Elizabeta a II-a, preşedinţii Mihail Gorbaciov şi Nelson Mandela, Maica Tereza, Papa Ioan Paul al II-lea, Dalai Lama, Prinţesa Diana, Carl Lewis, Arnold Schwarzenegger, Serghei Bubka, Tatiana Lebedeva, Nicolai Valuev, Boris Grebenşikov, Paul MacCartney etc., iar din ţara noastră: Ninela Caranfil, Ion Raţă, Nicolae Juravschi, Larisa Popova, Iaroslav Muşinschi, Ion Luchianov… În 1996 cosmonautul Ghennadi Strekalov a dus torţa păcii în cosmos, pe staţia orbitală MIR, şi a transmis-o astronauţilor americani, iar în 2008 făclia a ajuns la Polul Nord.

Tradiţional, startul festiv al Alergării pentru Pace se organizează la sediul ONU din New York. De la flacăra comună aici se aprind torţele destinate altor 5 continente. Ulterior pe fiecare continent se dă start ştafetei. Etapa europeană a început pe 21 februarie la Lisabona (Portugalia) şi va finisa pe 7 octombrie, la Belgrad (Serbia), după ce torţa va străbate 49 ţări.

În Republica Moldova, Alergarea se organizează începând din anul 1991. Anul acesta Moldova preia Torţa aprinsă de la Ucraina (Criva) şi o transmite la rândul ei României (Sculeni). Alergarea va trece prin oraşele Lipcani, Briceni, Edineţ (06.09), Cupcini, Râşcani, Glodeni, Făleşti (07.09) şi Ungheni (08.09). Distanţa acoperită va fi de 233 km.

Peace Run se organizează cu susţinerea Ministerului Educaţiei, Federaţiei de Atletism din Republica Moldova, a consiliilor raionale şi primăriilor de pe traseu.

Coordonator

Ion Frunza
069 255 274

*

Latest reports from Moldova - 2022

view all

Latest reports - around the world:

view all