Za medije

Peace Run Team Ny Austrian Forest Schools5 Indonesia Runners

Objava za medije 

Spremno za štampu

Kontakt osoba: Danijela Vlahović 063 109 70 10

Međunarodni tim pronosi Baklju mira kroz Srbiju
trasom uz Dunav koji je proglašen Rekom mira

Trka mira, međunarodna štafetna trka poznata u svetu kao Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run, vratila se na svoj put nakon prekida uzrokovanog merama usled kovida. Baklja mira putovaće Evropskom trasom koja prati tok Dunava proglašenog “Rekom mira” u okviru međunarodnog projekta “Sri Chinmoy Peace Blossoms”.

U našu zemlju baklja će ući iz pravca Hrvatske i na svom putu će proći kroz Bačku Palanku, Novi Sad, Sremske Karlovce, Inđiju, Staru Pazovu, Novu Pazovu, Beograd, Grocku, Smederevo, Požarevac, Kostolac, Viminacijum, Veliko Gradište, Golubac, Dobru, Lepenski vir, Donji Milanovac, Kladovo, Negotin i Vidin, nakon čega će napustiti našu zemlju u pravcu Bugarske.

Na svom putovanju kroz našu zemlju, međunarodni tim Peace Run-a posetiće gradske ustanove i organizacije da bi sa svima podelio svoj moto: “Mir počinje od mene!” Trkači će ponuditi edukativne prezentacije u kojima se promoviše uzajamno uvažavanje i jedinstvo među ljudima. U nekoliko naših gradova, kao i u drugim zemljama kroz koje Dunav protiče, biće postavljene table sa natpisom "Dunav reka mira" kao obeležje ljudske težnje i nastojanja ljudi da se uspostavi mir na planeti.

Tokom 35 godina postojanja, Peace Run je proputovao kroz više od 160 zemalja na svih 7 kontinenata, predstavljajući simbol univerzalne ljudske težnje za jednim svetom u kome će vladati veći mir. Od inicijalne Trke 1987. godine, u Trci je učestvovalo više od 7 miliona ljudi. Izrazi odobravanja stigli su od mnogih istaknutih ličnosti u svetu, među kojima su i Papa Franja, Predsednik Nelson Mendela, Patrijarh Pavle, Sveta Majka Tereza, Muhamed Ali i brojni državnici, gradonačelnici i poznate ličnosti širom sveta.

Inspiracija za Trku mira potekla je od Šri Činmoja koji je bio vizionar, da bi se stanovnicima sveta ponudio jedan dinamičan način da izraze svoje nade i svoje snove za jednim svetom u kome će vladati veća harmonija. Kao sportista, filozof, slikar, muzičar i pesnik, Šri Činmoj je posvetio svoj život inspirisanju drugih da duboko u sebi pronađu mir. On je rekao: “Trajni mir mora započeti u srcu pojedinca i odatle se rasprostirati u krugovima koji se sve više i više šire, kao jedna dinamična sila u pravcu menjanja sveta.”

Kontakt osoba: Danijela Vlahović 063 109 70 10
Koordinator za Srbiju: Predrag Knežević 069 13 27 249

Fotografije u visokoj rezoluciji i Logo

Međunarodni Sri Chinmoy Oneness-Home Peace Run zadržava sva prava na fotografije obezbeđene za objavljivanje u svim postojećim medijima i onima koji će naknadno nastati. Sadržaj  fotografija činjenično predstavlja ono što prikazuje i nije menjan niti uvećavan, osim standarnog opsecanja i korigovanja boja. Distribucija, štampanje, objavljibanje i arhiviranje fotografija i teksta je slobodno i ne podleže nikakvim pravima.
Šri Činmoj, osnivač trke Peace Run drži Baklju mira. Foto: Bhashwar Hart -Njujork, april 2005

PREUZMITEGlavni promoter Trke mira na svetskom nivou i 9-struki nosilac Olimpijske zlatne medalje, Karl Luis sa Bakljom mira na ceremoniji Otvaranja u Njujorku. Foto: Thomas Lee, Njujork

PREUZMITE 


Logo Trke mira - vertikalni

PREUZMITE


Logo Trke mira - horizontalni

PREUZMITE

Latest reports from Serbia - 2022

view all

Latest reports - around the world:

view all